Пребитият кмет е получавал заплахи по време на изборите
Пребитият кмет е получавал заплахи по време на изборите / снимка: Община Павликени

Кметът на павликенското село Върбовка Антон Антонов, който беше пребит тази нощ, е получавал заплахи по време на изборите, каза за Дарик кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. По-рано днес той е провел три телефонни разговор със своя пострадал колега и съпартиец, който е настанен във великотърновската болница със счупен крак и травми по тялото.

Антонов е нападнат от трима маскирани в дома си малко след полунощ. Той е бил изведен в двора на къщата и пребит пред очите на семейството си, разказа още кметът на Павликени. По думите на инж. Манолов заплахи е получавала и майката на пострадалия, както и цялото му семейство.

Полицията разследва инцидента и изяснява мотивите за нападението. Основната версия е, че побоят е по политически причини, коментират запознати.

Антонов, който е член на БСП, е трети мандат кмет на Върбовка, след като спечели частичните избори в селото на 8 юли. Той беше издигнат от Инициативен комитет с подкрепата на всички политически партии, без ДПС. Движението издигна свой кандидат в лицето Радослав Розинов, който остана втори на частичния вот с разлика само от пет гласа. Това бе вторият вот в селото след касиране на изборите от миналата есен по жалба на ДПС.

Общинските съветници и кметовете в Павликени осъдиха акта на насилие срещу техния колега. На среща в сградата на Общината по-рано днес те приеха специална декларация срещу акта на агресия.

"Категорично осъждаме наслието във всички форми на проявлението му над граждани на Община Павликени. Всякакви форми на насилие са неразбираеми и абсолютно неприемливи за нас, независимо какви са били мотивите на извършителите и поръчителите им. С още по-голяма сила това се отнася, когато агресията е насочена срещу длъжностни лица, които работят в полза на обществото", се казва в декларацията.  

"Възразяваме остро срещу нагнетяването на напрежение по време на частичните избори за кмет на кметство Върбовка, в дните след обявяване на резултата, както и нападението над избрания и положил клетва кандидат. Възмущението ни днес е срещу посегателство върху свободния избор на хората и опитите за сплашването им чрез насилие", продължава текстът, разпространен до медиите.

Декларацията е подписана от общински съветници от всички политически сили, кмета на Павликени инж. Емануил Манолов и членовете на Сдружението на кметовете и кметските наместници „Росица 2004".