Празник на туршиите и ракиите в Златарица
Празник на туршиите и ракиите в Златарица / DarikNews.bg, архив

Празник на туршиите и ракиите събира любители на народните храни в Златарица.
След градинарската чорба златарчани решиха да отдадат дължимото и на домашната туршията, като организират празник, посветен на най-обичаното българско мезе.  

Кулинарният фест ще започне от 13,30 часа в ресторант в центъра на град Златарица. В конкурса за туршии участниците ще премерят сили в няколко категории - най-голямо произведено количество туршия /без зеле в бидони и качета/, най-голямо разнообразие от произведена туршия и най-вкусна туршия. Предвидена е награда и за най-атрактивно име на туршия. Дегустацията и оценяването ще извърши комисия от общинска администрация.

В надпреварата за „Люта ракия" ще участват само домашни ракии. Участниците трябва да донесат алкохола в шише от минерална вода с вместимост 1,5 л.

За най-добрите майстори на туршия и ракия ще бъдат раздадени материални награди.

Кулинарният празник съвпада с 135-та годишнина от знаменитата битка в Руско-турската освободителна война, когато край Златарица руската войска разбива корпуса на Абдула Керим Паша. Това е станало на 24 ноември 1877 година.

Честването е от 10,00 ч. с панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война в църквата „Св. Николай-Мирликийски". След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника в местността  Попово бърдо. За 11,30 ч. е предвидена презентация на тема: „Освободителните боеве край Златарица" в малкия салон читалище „Развитие-1885".