Правят регистър на отпадналите от училище деца
Правят регистър на отпадналите от училище деца / DarikNews.bg, архив

Регистър на отпадналите от училище ученици ще бъде изготвен през 2013 г., съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образовнието във В. Търново Розалия Личева. През м. г. от училище са отпаднали 197 деца в областта. В регистъра за всяко дете ще има подробна информация по какви причини е напуснало системата.

Личева призова директорите да правят всичко възможно да не се стига до самостоятелни форми на обучение, като водят разговори със семейството на ученика и социалните служби. Тя беше категорична, че най-голямо внимание ще изисква към учениците, които преминават от редовна в самостоятелна форма на обучение. Това са ученици, които или нямат средства, за да ходят на училище, или са принудени да работят, за да издържат себе си и семействата си, или заминават за чужбина.

Обучение по предприемачество е една от най-активните програми, по която областта ни работи като превенция за задържане на учениците в училище. 40 педагози вече са преминали такива курсове. А предстои и инспекторатът да подпише споразумение с „Джуниър Ачийвмънт". Така Велико Търново ще стане пилотна област за програмата, благодарение на което във всяко училище ще има учители, обучени да преподават предприемачество.

Интерактивни състезания, конкурси, олимпиади, стимулиране на спортната дейност в училище, са другите мерки, които Регионалният инспекторат предлага на директорите в областта.

От тази учебна година просветното министерство въвежда понятието „портфолио" за учениците. Новият документ ще трябва да съдържа цялата информация за това как детето се развива в училище, какви отсъствия трупа, какви самостоятелни работи прави и как се справя с извънкласната дейност.

Шест училища са закрити преди новата учебна година, други две учебни заведения се сливат и се трансформират в СОУ, а се разкрива едно ново - Спортното училище във Велико Търново, коментира още Личева оптимизацията на училищната мрежа.