Пясъчен часовник ще отмерва времето на общинските съветници
Пясъчен часовник ще отмерва времето на общинските съветници / dariknews.bg, архив
Пясъчен часовник ще отмерва времето на общинските съветници
32670
Пясъчен часовник ще отмерва времето на общинските съветници
  • Пясъчен часовник ще отмерва времето на общинските съветници

Само 17 от общо 60 заложени в дневния ред точки бяха разгледани на 73-то редовно заседание на местния парламент. Общинските съветници не подкрепиха предложението да бъде удължено с един час времетраенето на сесията и приключиха в 13, 30 часа. По този начин въвеждането на така наречените „сини зони" за кратковременно паркиране, условията и таксите за ползването им и продажбата на 12 общински жилища останаха за следваща сесия. Общинският съвет не определи и цени за ползване на дневни платени паркинги в двора на бившето военно училище и на ул. „Крайбрежна" № 4 в старата градска част, както и стойността на поставяне на скоба и преместване на неправилно паркиран автомобил.

По време на сесията бе приет отчет и план за действие на Областния съвет по наркотични вещества и информация за дейността на търговските дружества със 100% общинско участие. След продължителни дебати съветниците се съгласиха Общината да придобие 64 жилища в Зона „Б" от консорциум, като ги замени срещу 34 декара земя в Западната промишлена зона и Дълга лъка. Това решение бе остро разкритикувано от независимия съветник Румен Димитров, който изчисли с калкулатор, че апартаментите излизат над 1 600 000 лева. Той добави, че ще атакува пред областния управител, а ако се наложи и в съда, тъй като има нарушение на процедурата и не е събран нужния брой гласове. Общинският съветник от ДПС Исмаил Хаджимустафа, не участва във вота, тъй като е сред акционерите в консорциума, но предупреди колегите си, че няма нищо против да продаде готовите от преди година апартаменти и да си купи парцелите от Общината.

Остра размяна на реплики предизвика и предложението на кмета д- р Румен Рашев да бъдат организиране два публични търга с тайно наддаване за продажба на недвижими имоти в старата част на В. Търново. Общинският съветник Камен Алексиев поиска от колегите си точките да бъдат отложени и да се постави условие бъдещите инвеститори да представят идейни проекти, които да отговарят на архитектурния облик на района. Предложението не бе прието, а градоначалникът обвини Алексиев, който е лидер на СДС в старата столица, че му отмъщава, за това че не си плаща членския внос в партията. В дискусията се включи и архитект Брайнова от групата на БСП, която обясни че си има достатъчно държавни институции, които се грижат да не бъде нарушаван облика на старите части на градовете, с паметници на културата.

Пясъчен часовник ще отброява времето за изказвания от следващото заседание на Общинския съвет, обеща председателят му Александър Чокойски. Предложението направи "синият" съветник Камен Алексиев. То дойде, след като местните парламентаристи се обвиняваха взаимно че преминават границата от 5 минути при изказванията си.  За да има ред на парламентарната трибуна Алексиев настоява да бъде закупен пасачен часовник и Александър Чокойски отсече, че още от 16 октомври ще е на бюрото му.

Чуйте в прикачения файл от Камен Алексиев защо се налага купуването на пясъчен часовник, защо не подкрепи намаляването на таксите в детските градини, отмъщава ли си за нещо на кмета и какво е мнението на обединената група на СДС и ДСБ за „сините зони".