Посветиха покоряването на Монблан на 50- годишнината на АК “Трапезица- 1957”
Посветиха покоряването на Монблан на 50- годишнината на АК “Трапезица- 1957” / netinfo
Седем алпинисти от В. Търново и региона покориха първенецът на Европа връх Монблан вчера около 16, 30 часа. Новината съобщи заместник- кмета на Старата столица Йордан Грозданов, който бе част от експедицията до високия 4808 метра връх в Алпите.
“Тук горе има много сняг, студено е и духа силен вятър. Гледката, обаче си заслужава. Виждаме едновременно Франция, Италия и Швейцария”, каза по телефона Йордан Грозданов. На върха експедицията е забила знамето на В. Търново и националния трикольор. Там освен Йордан Грозданов, стъпиха още ръководителят на групата Боян Йорданов, Виолета Богданова, Марияна Чернева, Боряна Иванова, Соня Гаврилова и Георги Хрисимов. По същото време на стотина метра под Монблан бе Ясен Долчинков и се очакваше и той да се качи до горе.
В 4 часа сутринта вчера осем алпинисти от великотърновската експедиция започнаха щурма на върха, като тръгнаха от хижа "Тет Рус" на 3 167 метра надморска височина. В 13, 30 часа нашите бяха на 4300 метра и отпочинаха в заслона Вало, а в 16, 30 ч. стъпиха на Монблан. Покоряването на върха е посветено на 50- годишнината на Алпийски клуб “Трапезица- 1957” към ТД “Трапезица- 1902”. Снощи алпинистите ни са се спуснали до заслона Вало, където са прекарали нощта, днес слизат към хижа “Тет Рус” и Шамони.