Пореден триумф за великотърновския Боксов клуб Ивайло- 99
Пореден триумф за великотърновския Боксов клуб Ивайло- 99 / Дарик нюз

За четвърти пореден път през годината триумфираха в своите категории двама млади великотърновски боксьори. Тинко Банабаков и Максим Цветков отвяха конкуренцията и на завършилия в Хасково турнир за Купа „България" за юноши старша възраст. Успехите им донесехо на БК "Ивайло" трето място в комплексното класиране. През последните два сезона те са единствените боксьори в страната, които за по- малко от шест месеца спечелиха златни медали от първенствата за юноши старша възраст, младежи до 22 г., мъже и Купа „България" до 18 години.

В Хасково при най- леките до 49 килограма Тинко Банабаков победи на полуфинала Петър Петров от Добрич с 25:9, а в мача за златото отказа още в първия рунд Гюрсел Бос от Търговище.

Класата на възпитаника на Евгени Донев бе оценена подобаващо от специалистите, които му връчиха приза за най- техничен боксьор на турнира. Ученикът в Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов" благодари на треньора си и на директорката на училището г-жа Николова за разбирането, което проявява към спортните му занимания.

Максим Цветков постигна четири победи в категория до 75 кг. Още в първата си среща дванадесетокласникът от СОУ "Владимир Комаров" отказа в първия рунд боксьор от „Арда" (Кърджали). Последва успех срещу Божидар Жеков "Кико" /София/ с 22:4, а на полуфинала и срещу Веселин Недев "Локомотив" / Русе/, когото отказа във втория рунд. На финала Максим Цветков бе категоричен срещу Петър Паунов от ЦСКА с 24:10 т.

Преди състезанието двамата направиха сериозна подготовка, която включваше лагер с националния отбор на олимпийската база в Созопол и участие в силния международен юношески турнир „Ахмед Комерт" в Турция. В Истанбул Банабаков спечели бронзов медал до 49 килограма след победи над турчин с 12:9, над боксьор от Азербайджан с 19:13 и загуба на полуфинала от узбекистанец с 13:15. Максим имаше малшанс да срещне на старта действащия световен шампион от Русия Лендруш Акопян. Двамата направиха оспорван двубой, който завърши 10:10, но съдиите дадоха предимство за руснака, победи само с един нанесени удар повече.

От днес Тинко Банабаков и Максим Цветков ще участват в 20- дневен лагер с националния отбор на Белмекен. След това ще играят на турнир във Финландия. През  последните два месеца на годината им предстоят най- сериозните изпитания. Участие на световното за старша възраст до 18 години в Армения и на европейското за младежи до 22 г. в Калининград.

Националният селекционер Михаил Таков обяви, че двете момчета влизат в разширения състав на България, които ще подготвя за олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. Според него те могат да се преборят за титулярните места в категориите си. Таков е впечатлен от работата на треньора Евгени Донев и го е поканил за помощник в първия отбор на страната.

Други трима великотърновски боксьори също излязоха на ринга в Хасково, но неуспяха да стигнат до медал.

Илияз Ахмедов записа победа и загуба в категория до 60 кг. Ученикът в Професионалната гимназия  по моден дизайн надигра боксьор на „Соколец" (София) с 12:5, но на четвъртфинала загуби от състезател на Габрово с 8:10. При 69- килограмовите дебютираха Христо Илиев и Петър Петров.