Полицаи разясняваха тел. 112 пред модератори на ромската общност
Полицаи разясняваха тел. 112 пред модератори на ромската общност / Sofia Photo Agency

Служители на Областната дирекция на МВР във В. Търново разясняваха случаите, в които се използва Единният европейски номер за спешни повиквания– 112 пред местни модератори в ромската общонст.

Работната среща се проведе в рамките на обучение по проект „Общностен мониторинг и достъп до здравни услуги”. На нея присъстваха модератори и доброволци от клубовете за развитие на общността към Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” в селата Водолей, Батак, Върбовка, Стамболово, Бяла Черква и кв. „Калтинец” в Г. Оряховица. По време на форума бяха разяснени случаите, в които се използва тел. 112, как се подава сигнал на него, кой приема сигналите и как те достигат до съответната институция, за която се отнасят.

Присъстващите проявиха особен интерес относно запазването на анонимността на подаващия сигнал за домашно насилие и по отношение на конкретните санкции за подаващите лъжливи сигнали.

Срещата продължи с беседи от здравно естество с представители на Регионална здравна инспекция. Целта е чрез местните модератори  информацията да достигне до всеки един представител на ромската общност.