Погребват полицай Емил Шарков с почести
Погребват полицай Емил Шарков с почести / БГНЕС, архив

Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести. Близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища от 13 ч. Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно.

Ръководството на Община Лясковец в лицето на кмета д-р Ивелина Гецова и председателя на Общинския съвет Даниела Арабаджиева, както и директорът на СОУ „Максим Райкович” Николай Кожухаров, ще присъстват на траурната церемония в знак на преклонение пред паметта на Шарков.

В своето съболезнователно писмо към семейството и роднините на починалия кметът написа: „Всички ние съзнаваме, че е трудно в такива мигове да намерим думи, с които да изразим голямата печал, трудно е да преодолеем болката, да задушим страданието от загубата на един млад достоен българин, на един високоотговорен служител. Отиде си завинаги от нас един любящ баща, съпруг и всеотдаен колега с голямо човешко сърце. Надяваме се хубавите спомени за този истински добър човек да ви дават сили да продължите напред. Дълбок поклон пред светлата му памет!”.

Емил Шарков бе убит на 14 март в Лясковец при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов, който откри огън при опит да бъде задържан. Други трима полицаи бяха ранени и впоследствие транспортирани във ВМА-София. Тяхното състояние е стабилно, като и на тримата са направени операции.

Савов се барикадира в дома си на 14 март в Лясковец и засипа спецполицаите с куршуми. Причината - от 2010 г. пише жалби, че децата от близкото училище вдигали шум. Савов не е излизал от дома си в продължение на 4 години и е живеел там с майка си.

При акцията Петко Савов също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.