Плетачки-маниачки от Велико Търново ще отбележат Световния ден на плетенето на открито
Плетачки-маниачки от Велико Търново ще отбележат Световния ден на плетенето на открито / снимки: DarikNews.bg
Плетачки-маниачки от Велико Търново ще отбележат Световния ден на плетенето на открито
54248
Плетачки-маниачки от Велико Търново ще отбележат Световния ден на плетенето на открито
  • Плетачки-маниачки от Велико Търново ще отбележат Световния ден на плетенето на открито

Eнтусиазирани любителки на плетивото във Велико Търново ще отбележат за трета поредна година Световния ден на плетенето на открито. Идеята е хората, които обичат да плетат на една или две куки, да се съберат заедно на открито и да прекарат няколко приятни часа заедно, обяснява организаторът на инициативата в старата столица - Мариана Гелова.

Традицията в световен мащаб е такъв ден да се организира всяка година през втората събота на юни. Във Велико Търново маниаците и новаците в плетенето ще могат да обменят опит и идеи в две поредни съботи. На 9 юни по време на втория фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси", желаещите да демонстрират уменията си ще могат да го направят от 11:00 часа на Улицата на занаятите.

На 16 юни пък сборното място за любителите на плетките ще бъде великотърновският парк "Марно поле", поясни Марияна Гелова. Самата тя е направила страница във Фейсбук - ПЛЕТАЧКИ-МАНИАЧКИ, към която вече са се присъединили над 80 участници от Велико Търново. Тук те могат да следят за графика на инициативите, да обменят информация за нови прежди, модели и техники на плетене, разказва великотърновската плетачка.

Мариана плете откакто се помни, научила се още като дете. Вече е превърнала хобито си в бизнес и от 8 години има магазин за прежди и ръчно плетени облекла. Най-лесно се научава плетенето на две куки, но най-атрактивни са моделите, изработени на една кука. Те са много красиви, но направата им отнема доста време и усилия, обяснява плетачката.

Ръчно изплетените дрехи са уникални, носят индивидуален стил и могат да бъдат модерни през всеки сезон, смята Мариана Гелова. Самата тя се е амбицирала да прави по-чести сбирки на плетачките в старата столица. Споделя още, че има голям интерес у младите жени, които я търсят за съвети и подкрепа, да се научат да плетат.

Целия разговор с Мариана Гелова може да чуете в звуковия файл.