Пет заглавия в афиша на оперния фестивал Сцена на вековете
Пет заглавия в афиша на оперния фестивал Сцена на вековете / снимка: организатори

Пет заглавия са включени в афиша на тазгодишното издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, което ще се проведе от 2 до 10 август на крепостта Царевец във Велко Търново. Културният форум се организира от  Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорството със Софийската опера и балет.

Фестивалът стартира с две представления на 2 и 3 август от 21,00 ч. на операта „Мадам Бътерфлай”. Знаменитата творба на Джакомо Пучини е една прочувствена любовна история за семейството, богатството и честта, показани по удивително красив начин. В спектакъла умело са използвани мултимедийни решения с кинематографични елементи, търсещи специфичната японска атмосфера. Режисьор на постановката е Пламен Карталов,сценографията е на Любомир Йорданов, а автор на костюмите е Мария Трендафилова.

Две са вечерите за почитателите на балетното изкуство. На 5 август на откритата сцена сред останките на двореца на българските царе ще бъде представен класическият балет „Жизел“ на Адолф Адам, а на следващата вечер, 6 август  е „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис.

По две едноактни опери в една вечер ще могат да се видят на Царевец на 9 и 10 август. Това са „Селска чест” от Пиетро Маскани и изпълняваната с нея от Софийската опера и балет „Джани Скики“ на Пучини.

„Селска чест” е първата опера на Маскани, която той напсва едва 21-годишен за участие в конкурс за млади композитори през 1888 г. Произведението е сновополагащо за навлизането на италианския веризъм в музиката и само до смъртта на композитора.  „Джани Скики” е единствената комична опера на Пучини - прелива от остроумие и фарс, в което зрителят откровено и без предубеждение ще види и ще се посмее на себе си.

Всички спектакли от Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ са с начален час 21,00. Продажбата на билети ще стартира в средата на юни.