Пет читалища включени в кампанията Месец на Европа
Пет читалища включени в кампанията Месец на Европа / DarikNews.bg, архив

С поредица от културни и информационни събития през месец май област Велико Търново ще се включи в националната инициатива „Месец на Европа". Кампанията се организира от Министерски съвет на Република България и е във връзка с отбелязване Годината на Гражданите 2013 г. Областните администрации си партнират с читалища от региона, както и с Областните информационни центрове. В област Велико Търново за партньори със съдействието на Регионалния експертен културно-информационен център, бяха избрани пет читалища - в Дебелец,  Овча могила, Стражица, Лясковец и Полски Тръмбеш. Всички събития ще се провеждат от 7 до 9 май, когато се отбелязва Денят на Европа.

За 7 май от 12:00 часа  е предвидена атрактивна инициатива, подготвена от читалището в Полски Тръмбеш. Децата от клуба по цветарство към СОУ „Цанко Церковски" и от паралелката „Млад земеделец" ще засаждат цветя, изобразяващи знамената на ЕС на градския площад. В същия ден от 14:00 часа, в читалищната библиотека ще бъде организирана работилница „Млад европеец" за изработване флаговете на страните-членки на ЕС. Като съпътстващо събитие се организира конкурс за есе и детска рисунка под надслов „Европа в мечтите на децата". На следващия ден от 11:00 ч. в изложбената зала на Общината ще бъде експонирана изложбата, а победителите ще бъдат наградени.

В Дебелец вечерта на 8 май любителите на театралното изкуство ще могат да гледат театралната постановка на Рей Куни „Прозорец -убиец". Спектакълът е в изпълнение на самодейният театър в града. На следващият ден от централния площад в Дебелец ще тръгне велопоход към спортния парк  под надслов „Бързи, смели, сръчни европейски наследници". В спортния парк за децата на града се организират състезания по футбол, щафетна надпревара с много изненади и награди. Читалището в свищовското село Овча могила организира ученически конкурс за рисунка на тема „Ние сме европейци". Участници в него ще са учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий" и възпитаниците на СУПЦ „Св. Климент Охридски" в селото. Експозицията ще бъде представена в читалището, като са предвидени и награди. Друг акцент в програмата ще бъде викторина на европейска тематика и концерт на детския вокален състав и на танцовата група към читалището.

На 8 май от 15:00 ч. в Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец се организира изложба на детски рисунки на евротематика. На следващият ден с голям концерт от 18:30 ч. ще бъде отбелязан Деня на Европа. Концертът е под надслов „С песни и танци из Европа" и в него ще вземат участие художествените колективи при читалището: вокална формация „Мелъди" , детска вокална група „Звънчета", балетна школа „Ритъм", танцов състав „Лудо младо" и съставът за стари градски песни „Бели ружи". Читалището в Стражица ще се включи в кампанията с изложба на деца от творческите школи към читалището. Ще бъдат експонирани макети на различни европейски архитектурни забележителности - Айфеловата кула в Париж, наклонената кула в Пиза и др. Вечерта голям концерт с участието на самодейни читалищни състави ще представи музикална разходка из Европа. Във всички читалища по време на кампанията ще бъде прожектиран филмът „СОЛВИТ", който представя възможностите на гражданите на ЕС да поставят своите проблеми и питания към тази европейска организация. И в петте читалища ще има организиран щанд с материали за структурните фондове на ЕС и актуалните презентации на новите оперитавни програми, които ще бъдат приети за новия програмен период 2014 - 2020.  На щанда експертите от Областния информационен център ще дават разяснение и консултации.