Патриаршията и зидове на Царевец се нуждаят от спешна реставрация
Патриаршията и зидове на Царевец се нуждаят от спешна реставрация / Sofia Photo Agency
Патриаршията и зидове на Царевец се нуждаят от спешна реставрация
47159
Патриаршията и зидове на Царевец се нуждаят от спешна реставрация
  • Патриаршията и зидове на Царевец се нуждаят от спешна реставрация

Спешни аварийни консервационно-реставрационни работи трябва да бъдат направени на редица сгради и зидове на Царевец, каза във Велико Търново зам.-министърът на културата арх. Георги Стоев.

По думите му голямо количество зидове в момента се рушат, защото са на открито, а може би и защото навремето не са изпълнени както трябва. Има за решаване конструктивни проблеми по Патриаршията, където има пукнатини, коментира арх. Георги Стоев.

Той е в старата столица за участие в двудневна национална работна среща на музейните работници. Арх. Стоев беше част от междуведомствената комисия, която направи оглед на крепостта Царевец преди няколко месеца. Тази комисия пък беше предизвикана от изказванията на предшественика на Георги Стоев - Тодор Чобанов, докато той беше зам. министър на културата.

От тогава досега обаче нищо не се е променило около Царевец, призна настоящият зам.министър. "Предполагам, че с идването на нов кмет във Велико Търново, който е силно ангажиран с културното наследство, нещата ще потръгнат. Надявам се общината да участва по-активно в опазването на културното наследство на Царевец", каза арх. Стоев.

Чуйте повече от него в звуковия файл.

13 млн. лв. повече ще има в новия бюджет за култура и културно-историческо наследство, съобщи още зам.-министърът. Културният туризъм е национална стратегия, което ще позволи на Велико Търново да кандидатства по проекти, свързани с тази стратегия.

Семинарът, който продължава и утре, е организиран от Министерството на културата и Регионален исторически музей във Велико Търново. Целта на срещата е музейните специалисти да запознаят колегията и дискутират добрите практики, решените и нерешени проблеми, свързани с изграждането на мрежа от партньори.