Откриват ловния сезон за пернат дивеч
Откриват ловния сезон за пернат дивеч / www.sxc.hu

Днес се открива новият ловен сезон. За десетки хиляди ловци това е очаквано и вълнуващо събитие, съпроводено с положителни емоции и преживявания. Авджиите могат да отстрелват пернат дивеч - пъдпъдък, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. В ловните приключения тази година се очаква да се впуснат още 25 нови млади ловци от региона. Общо 31 са дружинки към ЛРД "Сокол 1884" във Велико Търново, а в тях членуват 1100 ловци, сред тях и няколко все още активни 80-годишни мъже. Най-голяма е Килифаревската дружинка, в която ловуват 76 авджии.

Тазгодишното откриване на ловния сезон съвпада и с честването на 115-годишнината на Съюза на ловците и риболовците в България, чиято заслуга е превръщането на лова в достъпно занимание на всички българи.

Във връзка с предотвратяване на инциденти и нарушения Министерството на  земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите призовават към спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и към следване на ловната етика и морал. Ще се упражни засилен контрол по изпълнение на законовите разпоредби и опазване на дивеча по време на ловния сезон. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително, припомнят от земеделското министерство.

Във връзка с пожароопасния сезон и очакваните през следващите седмици високи летни температури, всички ловци се призовават да спазват правилата за безопасно боравене с огън по време на лова. Паленето на огън на нерегламентирани места и на открито може да създадат условия за възникване на горски пожари. Много често в почивките на ловния излет се пали огън на открито, което е предпоставка за възникване на пожар в гората.