Откриване на спортно училище предлага кметът Даниел Панов
Откриване на спортно училище предлага кметът Даниел Панов / DarikNews.bg, архив

Предложение за откриванена на спортно училище във Велико Търнов внесе в Общинския съвет кметът Даниел Панов. Предвижда се първият прием да бъде за учебната 2012-2013 г. в три паралелки - след завършен 4, 5 и 7 клас. В тях учениците ще се обучават в 10 спортни дисциплини: футбол, хандбал, волейбол, спортна гимнастика, борба свободен стил, джудо, модерен петобой, бадминтон,спортна стрелба, конен спорт. Спортното училище ще ползва сградата на СОУ „Г. С. Раковски", която е публична общинска собственост.

Мотивите за внесеното от кмета предложение  са, че сградата на СОУ „Г. С. Раковски" отговаря на изискванията за спортно училище, тъй като е проектирано и построено за такова. Училището разполага с два физкултурни салона, зала за тенис на маса, борба или джудо, плувен басейн, маломерен терен за футбол, спортна площадка за футбол с изкуствена настилка, спортна площадка за баскетбол с изкуствена настилка, ученическо общежитие с капацитет 36 места; спортните клубове имат добра материална база и подкрепят идеята за откриване на спортно училище, като декларират готовност да предоставят опита и професионализма си за подготовка и обучение на учениците в съответните спортове.

Учебните планове на спортните уилища осигуряват необходимите часове за качествена спортна подготовка. В спортните училища е въведена и професионална подготовка, което дава възможност на завършилите ученици да се реализират и в треньорска професия.

В мотивите са записани още голямата обществена значимост на спорта и отговорността на Община Велико Търново за провеждане на държавната политика в тази област чрез използване знанията, опита и професионализма на специалистите ще доведе до възраждане на добрите постижения, които Велико Търново винаги е имал в областта на ученическият  спорт и ще помогне за израстването на бъдещи високоразрядни спортисти.

Общинският съвет трябва да възложи на кмета да изготви мотивирано предложение до Министъра на образоването младежта и науката след съгласуване с Министъра на физическото възпитание и спорта за откриване на такова спортно училище в града. 

В хода на предизборната си кампания, както и в Програмата си за управление, Даниел Панов отдели съществено внимание на физическото възпитание, спорта и политиките за младите хора. Внесеното предложение във Великотърновски общински съвет за създаване на спортно училище е още една много съществена стъпка в реализирането на тази дългосрочна стратегия.