От В.Търново стартират Националните културни празници Албена 2008
От В.Търново стартират Националните културни празници Албена 2008 / netinfo
Най-голямата трагедия на прехода е, че българите се научиха да възприемат абсурдите в държавата, каза във В.Търново писателят Антон Дончев. Българските политици не разговарят с нацията, те не могат да разберат, че обществото трябва да се ръководи от духа, а не от корема, коментира Антон Дончев. Липсата на примери и на авторитети писателят посочи като най-големия проблем в държавата.

Академик Антон Дончев е във В.Търново, от където стартират Националните културни празници „Албена 2008”. Седмото издание на фестивала ще продължи десет дни и ще обхване 12 града в страната, сред които Шумен, Търговище, Добрич, Варна, Силистра и Русе.

Културните празници „Албена” се организират от морското курортно селище и издателство „Захари Стоянов”. Пътуващият фестивал представя поетични рецитали, литературни вечери, музикални концерти и театрални постановки.

Пътуваща изложба на съвременни български художници ще бъде открита от 17,00 ч. в Ритуалната зала на община В.Търново. Експозицията показва 25 картини и скулптури на творци, сред които Борислав Стоев, Димитър Сотиров, Любен Зидаров, Злати Златев и Цветан Казанджиев.

От 17,30 започва литературно-музикален спектакъл на изтъкнати български писатели и поети. Сред гостите са акад. Антон Дончев, поетът Евтим Евтимов, писателят Виктор Пасков, поетесата Маргарита Петкова.