Осъдиха на три години затвор ефективно бившия кмет на Велико Търново
Осъдиха на три години затвор ефективно бившия кмет на Велико Търново / DarikNews.bg, архив

Тригодишна ефективна присъда получи бившият кмет на Велико Търново Румен Рашев заради злоупотреба със служебно положение и облагодетелстване на частна строителна фирма.

Апелативният съд в старата столица увеличи двегодишната условна присъда, наложена от окръжните магистрати на Рашев през април 2011 г. Ексградоначалникът ще изтърпява наказанието си в затворническо общежтие от открит тип.

Бившият главен архитект на Община Велико Търново Елена Абаджиева, която също е подсъдима по делото, пък получи условна присъда от три години лишаване от свобода при петгодишен изпитателен срок.

Рашев и Абаджиева бяха признати за виновни в злоупотреба със служебно положение и сключване на неизгодна за Общината сделка с частна стоителна фирма, изградила тенис кортовете и осеметажна сграда на улица „Краков" 8.

С действията си двамата са нанесли щети на Общината в размер на 455 000 лв. Окръжният съд беше постановил на Рашев да изплати тази сума като вреда на Общината, но искът беше отхвърлен от по-горната съдебна инстанция. 

Съдът обаче наложи на двамата подсъдими да заплатят разноските по делото, които възлизат на близо 8 000 лв.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. Адвокатите на двамата подсъдими заявиха, че ще се възползват от това право. Според защитата на Румен Рашев присъдата е незаконосъобразна и бившият кмет не е извършил престъпление.