Оставиха в ареста участниците в екшъна в Обединение
Оставиха в ареста участниците в екшъна в Обединение / Дарик нюз, архив

За 72 часа остават в ареста 26-годишният И. Н. от Павликени и 38-годишният М. Я. от с. Градище, които бяха задържани вчера за телефонна измама на възрастен мъж от с. Обединение, съобщиха от Полицията. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за извършената измама, а М. Я. е обвинен и за причиняване на лека телесна повреда на полицейски служител по време на изпълнение на служебните му задължения. В хода на разследването са проведени претърсвания на адресите на двамата. Иззети са 9 мобилни телефони със сим-карти.

 Двама бяха задържани, след кратко преследване, по подозрение в телефонна измама. Опитвайки се да избягат, те са повлекли с автомобила си служител на полицейското управление в Полски Тръмбеш.В събота около 8, 00 часа непознат позвънил на домашния телефон на 74- годишен мъж от село Обединение и се представил за неговия приятел Минчо от Силистра. Разказал му накратко, че му трябват 4 000 лв., за да си освободи колетна пратка с лекарства, закупени от Франция, намираща се в момента в пощата в град Левски. Мъжът обяснил, че ще му върне парите с 2000 лева в повече. Дядото отговорил, че не разполага с такава голяма сума, но може да помогне с 450 лева.

Двамата «стари приятели» се уговорили 74-годишният да предаде парите на приятел на Минчо, който ще го чака на последната автобусна спирка в селото в посока с. Долна Липница. Около 16.00 часа същия ден възрастният човек предал 450 лева на уговореното място на непознат мъж, на видима възраст около 21-22 години, висок около 165 см, с овално лице и светла кожа. Уговорили се, че до няколко дни ще събере още пари. След това се прибрал в жилището си.

Около час по-късно случайно на гости дошъл внукът му и дядото споделил за случая. Младият мъж веднага се усъмнил в достоверността на всичко това и подал сигнал в полицейското управление в П. Тръмбеш. След това отвел дядо си в управлението, за да даде показания. Със себе си взели и домашния телефон. Докато течал разпита измамниците позвънили на телефона и дядото им съобщил, че е успял да събере още пари. Те отново си уговорили среща. Този път парите трябвало да бъдат предадени в близост до стопанския двор на Обединение, където не минават много хора.

Около 21.10 часа на мястото на изградения секретен пост полицейските служители засекли лек автомобил „Опел Астра", който спрял на мястото на уговорената среща с потърпевшия. В автомобила пътували две лица. При отправено полицейско разпореждане към водача на автомобила той опитал да избяга. Блъснал с предната част на колата и влачил около 40 метра по пътното платно опиталия да го провери полицейски служител. В резултат на това потърпевшият е с тежки натъртвания и охлузвания по тялото.