Орелът отново разперва криле над Дунава, римляни и варвари се стягат за битката за Нове
Орелът отново разперва криле над Дунава, римляни и варвари се стягат за битката за Нове / netinfo

Шестото издание на единствения в България Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава" ще се проведе на 17, 18 и 19 май в Свищов, съобщават организаторите. Както всяко досегашно, така и предстоящото издание ще бъде концептуално, като водещият мотив ще е спортът и античното наследство, свързано с олимпизма и олимпийските спортни дисциплини. В унисон с това е определен и лауреатът на престижната награда за принос в опазването на българското историческо наследство, която ще бъде връчена на председателя на БОК Стефка Костадинова за опазването на древното олимпийско наследство от Българския олимпийски комитет.

Няма да бъдат забравени и любителите на суровата романтика на античната батална реалност. Въоръжени до зъби, решени да защитят мивалогодишната победа или да получат достоен реванш, на бойното поле ще се явят строевете на римляни и варвари. Световноизвестната италианска Gruppo storico romano ще гостува в Свищов с подразделенията си XI Клавдиев легион, IV Преторианска римска кохорта, Школата за гладиатори, Групата за социална антропология, сенаторите, Школата по антична борба - Панкрацио, както и изящните весталки и нимфи - нереиди.  

Освен италианските хедлайнери, на фестивала ще се представят румънските групи Terra Dacica Aeterna и Ninfe Dacie и полските Legio XIIII Gemina Martia Victrix, Pro Antica и Lublin. Домакините ще се представят подобаващо с добиващият все по-голяма слава и популярност Първи италийски легион и Първа тракийска кохорта. В тяхна подкрепа ще се включат отборът по олимпийски игри от Националната спортна академия, трупа за огнено шоу от Козлодуй и разбира се Прабългарска школа за оцелявяне „Бага-тур". Близо 200 участници ще пресъздадат културата, бита и военното дело на античността, като в продължение на три дни жителите и гостите на Свищов ще имат възможност да се потопят в един по-млад, по- непосредствен и по- брутален свят.

Шестото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава" се реализира по мащабния проект „Нове - сърцето на легиона". Според заложената стратегия, тазгодишното издание на фестивала ще се проведе в два модула, като вторият е предвиден за края на септември, като част от празниците на града „Свищовски лозници".