„Огънят на Анадола” ще гори във  Велико Търново
„Огънят на Анадола” ще гори във Велико Търново / netinfo

Най-популярната турска трупа "Огънят на Анадола" гостува във Велико Търново на 25 април (петък). Легендарните танцьори ще „подпалят” Двореца на културата и спорта с  грандиозния спектакъл „Еволюция” в 20,00 ч.

Спектакълът разказва за историята на Прометей, Зевс и Пандора, изгражда портрети на конфликта между доброто и злото, преминава през иконите и дервишите за да завърши с колорита на космополитния Истанбул. Навярно заради това името му е „Еволюция” – сюжетът преминава през различни епохи, за да стигне до модерността.

Базисната концепция на програмата на “Огънят на Анадола” е срещата на цивилизациите. Това е танцов портрет, който среща източната и западната култури, изпращайки универсалното послание за световен мир.

"Огънят на Анадола" е културен празник, наситен с различни танцови дисциплини като фолклор, класически балет, модерен балет и др. Това е уникален проект, който се основава върху митологията и историята на Анадола и съдържа 3 000 танцови фигури, както и древна музика от най-различните региони на местността.

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган.

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции , съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори. Танцьорите имат теоретични часове по “Нотация на ритмите на Анадола” за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

"Огънят на Анадола" започва световното си турне през 2002 г. и веднага получава покани за повече от 20 държави - Германия, Белгия, Холандия, Израел, Китай, Япония... Легендарните танцьори  получават овациите на Медисън Скуер Гардън в Ню Йорк, Чикаго Тиатър, Берси в Париж. Играе се с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

“Огънят на Анадола” е номиниран за "Гинес" като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.


Билети за зрелищния спектакъл се продават в Туристически информационен център "Царевград Търнов"- с цена от 40 до 60 лв.