Огнени ритми, чили ястия и текила от мексиканската група във фестивала
Огнени ритми, чили ястия и текила от мексиканската група във фестивала / netinfo

Салата от див кактус, тортийя и чили ястия приготви групата от Мексико на традиционната мексиканска вечер, която снощи се проведе в рамките на Международния фолклорен фестивал в Интерхотела във В.Търново.

Фолклорната компания „Раисес” от Монтерей представи пред гостите на вечерта и традиционни мексикански песни и танци – цветен израз на мексиканските традиции и култура. Фолклорните танци на Мексико, изпълнени под съпровода на „мариячи”, разкриват енергията и ритмичността на този уникален танцов стил.

Мексиканската група „Раисес” е създадена през 1995 г. като една от най-важните и представителни дейности на Факултета по изкуствата към Техническия университет в Монтерей. От лятото на 2004 г. досега „Раисес” са участвали в 16 международни фолклорни фестивала в няколко европейски страни, разказва ръководителката на групата Елоиса Ернандес.

Участиниците в „Раисес” са студенти в университета в Монтерей. Страстта и енергията на тяхната музика докосва сърцето и душата на публиката. Особено ако са допълнени с лютиви мексикански манджи и полети с обилно количество текила. Ако сте любител на нетрадиционните и чили ястия, то непременно трябва да опитате мексиканската кухня, казва още Елоиса Ернандес. Тя е наситена с лютиви подправки и чили сосове, а типичното мексиканско ястие е „тортийя”-та. Наподобява нашенския чипс, но е приготвена от чаревично брашно.

Най-характерното алкохолно питие е текилата, която мексиканците си бяха донесли направо от Мексико. Произвежда се от специален вид кактус, а традиционно се поднася с червей в бутилката, който трябва да бъде изяден когато текилата свърши.
Повече атмосфера от мексиканската вечер чуйте в прикачения файл…