Очаква се 20% от хората в областта да се преброят електронно
Очаква се 20% от хората в областта да се преброят електронно / Дарик Велико Търново

Очакваме около 20% от жителите на Великотърновска област да се преброят по електронен път, заяви председателят на Областната преброителна комисия Избела Чорбаджиева по повод старта на националната кампания за преброяване на населението и жилищния фонд. Тя призова гражданите да се възползват от възможността да се преброят по интернет, тъй като това е по-бързият и по-лесен начин да се включим в преброяването. Освен това ще бъдат спестени и много средства от страна на държавата. За всеки, който се е преброил електронно, преброителят ще получи 0,80 ст., а за всяка анкетна карта - 1,40 лв.

Седмица преди старта на електронното преброяване от НСИ съобщиха, че ако 20% от населението се преброи по интернет, ще бъдат спестени 6 млн. лв. България е първата държава членка на ЕС, в която започна преброяването на населението и жилищния фонд. В останалите страни преброяването ще се проведе през следващите месеци.

Ако се преброите електронно и живеете в къща, при посещението на преброител в дома ви, трябва да предоставите единствено получения при успешното попълване на анкетната карта уникален код. Ако живеете обаче в кооперация или жилищен блок, освен този код ще трябва да предоставите данни и за жилищната сграда, казаха още от Териториалното статистическо бюро. За целта не е необходимо да каните преброителя в дома си, а само да предоставите необходимата информация.

Електронното преброяване ще приключи в полунощ на 9 февруари, а от 8.00 часа на следващия ден ще стартира класическото преброяване на населението с посещение по домовете. Той ще бъде даден от Велико Търново от председателя на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева. Повод за това е, че през 1880 година именно от старата столица е започнало първото преброяване на населението в Княжество България.

Бебетата, родени след 1 февруари 2011 г. няма да бъдат броени, защото данните се събират към датата 1 февруари, но тъй като преброяването на населението не може да бъде извършено за един ден, това ще бъде направено в рамките на един месец. Последното бебе родено във Велико Търново на 31 януари е момченце, съобщиха от родилното отделение в старата столица.

Починалите след 1 февруари ще се броят като живи, защото това е било така към тази дата. Затворите, социалните домове и манастирите ще се броят като колективни домакинства, уточниха от статистическото бюро.

Относно информацията за назначаване на хора от държавната администрация за преброители и контрольори, от Областната преброителна комисия заявиха, че одобрените чиновници за преброяването са общо 145 души или 7,4%. Повечето от тях са назначени за контрольори, заради опита който имат в работата си с гражданите, коментираха от преброителната комисия.

На един преброител се падат средно между 80 и 100 жилища и около 220-250 души, каза още Борислав Борисов.

Най-сериозни трудности ще има в община Елена, тъй като там има 124 населени места, но кметските намесници са заявли желание да съдействат на преброителите, които ще трябва да обходят отдалечените къщи в Еленския балкан.

В общините, които са заявили, че има английски и руски заселници са осигурени преброителни карти на съответния език, каза още Борислав Борисов.