Обсъждат съдбата на българите в Македония на среща във ВТУ
Обсъждат съдбата на българите в Македония на среща във ВТУ / Студентски съвет на ВТУ

По случай 120-та годишнина от основаването на Българските македоно-одрински революционни комитети (ВМРО), Студентски съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Дискусионен клуб „История и общество” организират среща-разговор с Мирослав Ризински и Младен Сърбиновски. Тема на форума, който започва от 10,00 часа в 321 аудитория на Ректората, е „Българите в Македония днес”.

Мирослав Ризински е македонски и български гражданин. Самоопределя се като българин. На парламентарните избори в Македония през 2006 г. е кандидат за народен представител от партия ДРУМ на Доста Димовска. През есента на 2007 г. присъства като официален гост на годишния конгрес на Македонските патриотични организации (МПО) в САЩ и Канада на който влиза в остри пререкания с македонския министър Ташкович. Ризински го обвинява в непрозрачност при вземането на решения за избор на чуждестранни инвеститори в Република Македония, позовавайки се на данни от официални документи. Малко след това е арестуван и осъден на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода в македонски затвор. Ризински излежава почти целия срок на присъда, отказвайки предложението на македонските специалните служби да им сътрудничи.

Младен Сърбиновски е писател и публицист, автор на книгите „Година от 13 месеца“, „Крали Марко“, „Хитър Пейо“, „Македонските авгиеви обори“, „Македонският Фауст“, посветена на Венко Марковски и др. В творчеството си той отрича постулатите на македонизма, показва българските корени на македонците и изкуствените основи на македонската нация, пише в прессъобщението на Студентския съвет на ВТУ за срещата. Активни контакти с него поддържат български медии,  Великотърновският университет, неправителствени и други организации. Книгите му „Приказки от долната земя“ и „Шашма“ са представяни с успех пред културните и академичните среди в България. От 15 май 2010 година е един от водещите на предаването „Облаче ле бяло” на телевизия СКАТ.