Общински съветници в спор за Тодор Живков
Общински съветници в спор за Тодор Живков / снимка: БГНЕС, архив
Общински съветници в спор за Тодор Живков
30632
Общински съветници в спор за Тодор Живков
Общински съветници в спор за Тодор Живков
  • Общински съветници в спор за Тодор Живков
  • Общински съветници в спор за Тодор Живков

Да бъде поставен паметен знак на Тодор Живков в алеята на хората с изключителен принос за В. Търново, предлага археологът и общински съветник от БСП Мирко Робов.

Алеята бе създадена от Местния парламент през мандата 1995 - 1999 г., в комплекс „Акеневци", до картинната галерия. Там са поставени вече плочите на архитект Никола Николов, на актьора Димитър Буйнозов, на художника Иван Христов, на директора на Регионалния музей до 1984 г. Христо Нурков, на последния председател на Общонародния комитет за развитие на В. Търново- Пенчо Кубадински.

Конкретния повод за предложението на Мирко Робов е широкия дебат при номинацията на почетен гражданин на старата столица в навечерието на 22 март. „Тогава се получи една много размита представа за дейността на Общонародния комитет за развитие на В. Търново и за някои от най-важните му проекти. Някои от участниците в дискусията ги поставиха в погрешна плоскост или пък си ги приписаха. Това ме накара да се заровя в архивите", коментира Мирко Робов.

Чуйте го в първия звуков файл.

Предложението на Мирко Робов предизвика изключително широка дискусия през последните дни във В. Търново. Появиха се гласове както за, така и против. Вчера Общинският съвет на СДС в старата столица излезе с нарочна декларация, с която „категорично осъжда поредния опит на БСП за възраждане на комунизма в България".

„СДС В. Търново смята за обида към всички демократично мислещи хора идеята за поставяне на паметна плоча на Тодор живков в града ни. Нашето становище е ясно и категорично- няма да допуснем лицето на един престъпен и кървав режим да бъде лице на старопрестолно В. Търново", пише в декларацията. В документа се припомня, че след 9 септември 1944 г. е избит „без съд и присъда цвета на българската нация, сред който и 208 великотърновци".

„Не! Ние не сме съгласни! Заради тези, които помнят и тези, които ще дойдат след нас!", завършва документът. От какво е предизвикана тази остра реакция, коментира общинският лидер на СДС Камен Алексиев.

Чуйте неговата позиция във втория звуков файл.