Община Велико Търново получи награда за екообщина
Община Велико Търново получи награда за екообщина / netinfo
Дарик радио Велико Търново получи награда на Регионалната екоинспекция по случай Световния ден на околната среда. Призът е за отразяване на дейностите по опазване на околната среда в региона. На официална церемония в информационния център на инспекцията директорът инж. Елена Григорова връчи награди на кметове, еколози и фирми, които изпълняват екологичното законодателство от Великотърновска и Габровска области.
Награда за най-чист град получиха Горна Оряховица и Стражица. Най-чистите малки населени места са селата Ресен, Присово и Правда. Най-зелените селища са Златарица и Лясковец. Еколог на годината са Паша Илиева – еколог на община Стражица и Емилия Драганешева – еколог на община Трявна. Община Севлиево е общината, използвала най-много средства от предприсъединителния фонд ИСПА, а община горна Оряховица е с най-много реализирани проекти със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Община Габрово получи награда за първа община в региона, въвела разделното събиране на отпадъци от опаковки. Две фирми получиха приз за принос в опазване на околната среда – Идеал Стандарт България и Идеал Стандарт Видима.
Община на годината е община Велико Търново. Наградата е за чистота на града, за въведеното разделно събиране на отпадъци и за напредък в процеса на изграждане на регионално депо. От името на общинска администрация наградата получи зам.-кметът Стефан Ботев. Повече чуйте в прикачения файл.