/ netinfo
През последните три години общинското ръководство положи много усилия да създаде приветлив облик на историческата местност „Паметниците“, която има изключително значение за историята на България.

Най-напред бяха почистени парковите пространства в западната част на местността, където се намира Братската могила. Там бяха открити и почистени алеите, възстановени надписите на паметните плочи, и поставени пейки на местата за отдих.

Пътят до монументите бе засаден с рози, а стълбовете край тях бяха боядисани. В последствие, в централната част бяха обособени два къта с барбекю, пейки и маси, подходящи за пикник сред природата.

Тази година, с финансиране от конкурса на МОСВ „За чиста околна среда“ община Свищов реализира проект: „Парк за отдих и детски игри в местност „Паметници“, край Свищов. Общият бюджет от 9 999,00 лева бе вложен в редица подобрения на намиращата се там детска площадка и цялостно подновяване на уредите за игра.

Изградени са нови стълби с парапети, съобразени със специфичността на достъпа до детската площадка, с което се улеснява придвижването и безопасността на гражданите. Коренно промененият облик на парка за отдих и детски игри вече е сред любимите места на малчуганите и техните родители през топлите дни.

В средата на месец септември, с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати на община Свищов 40 хиляди лева, с които стартираха ремонтни дейности на моста при река Текир дере и бе възстановен паметникът на Александър II, намиращ се в най-източната част на местността „Паметниците“.

За пореден път се проведе санитарна сеч и бе премахната избуялата тревна растителност, бяха почистени стълбите, плочите с надписите на паметника, а самият той беше фугиран и възстановен.

Положение през последните три години усилия от страна на общинското ръководство вече имат видими резултати, чиято единствена цел е възстановяване облика на историческата местност и създаване на благоприятни условия за туризъм и отдих.

Усилията в тази посока продължават, а една от интересните инициативи на Община Свищов и МФ „Алеко Константинов“ е стартиралата дарителска кампания за набиране на средства, необходими за възстановяването на воденицата в местността „Паметниците“, която има своето историческо значение в освободителните боеве край Свищов.

Средствата за кампанията се набират по банковата сметка на Международна фондация „Алеко Константинов“ а всички, които желаят могат да допринесат за нейното реализиране.
 
Банкова сметка:
МФ „Алеко Константинов“
BG71 UNCR 7527 1047 8270 12
Уникредит Булбанк UNCR BGSF