Община Горна Оряховица с 10 проекта в конкурса За чиста околна среда
Община Горна Оряховица с 10 проекта в конкурса За чиста околна среда / netinfo

С 10 проекта община Горна Оряховица ще участва в конкурса на екоминистерството – „За чиста околна среда”. До 25 май разработките ще бъдат внесени в министерството, информира еколога на общината Цонка Христова.

Темата на пролетната кампания тази година е почистване на населените места и облагородяване на зелените площи. В конкурса могат да участват общини и кметства, неправителствени организации, училища, детски градини и читалища.

Общо 4 населени места от общината, 3 детски градини и 3 училища кандидатстват за отпускането на средства за подобряване на зелените терени.
В един проект са обединени две зони в Горна Оряховица, жителите на които искат средства за почистване. Първата площ е заключена между улици „Стефан Караджа”, „Димитър Дюлгеров” и „Сидер войвода” и се намира в района на парк „Детски кът”.

В близост до Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски” е вторият терен, жителите в който искат да почистят, да озеленят и да монтират пейки и кошчета за боклук. Проектното предложение е на стойност 10 000 лв.

Толкова иска от екоминистрерството и кметът на Янтра. Средствата са необходими за облагородяване на терена на старата керамична фабрика, който в момента се ползва за сметище.

В Правда има нужда от почистване поречието на река Янтра. В Горски Долен Тръмбеш трябва да се почисти около чешмата „Кьопря”.

Проекти за изчистване, озеленяване и монтиране на пейки и кошчета за боклук са подали и детска градина „1 май” в Горна Оряховица, детските градини в Долна Оряховица и Крушето, училищата в Писарево и Върбица, както и Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост в Горна Оряховица.

Ако бъде одобрен всеки един от проектите ще получи по 3 000 лв. от екоминистерството. Кои разработки ще бъдат финансирани ще стане ясно най-рано в началото на юни.