Община Елена е в пълна готовност да посрещне зимата
Община Елена е в пълна готовност да посрещне зимата / netinfo
На работна среща на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия ангажираните  институции в Община Елена докладваха за готовността за работа при зимни условия през сезона 2017/2018 година.

В срещата, ръководена от  кмета на общината  инж. Дилян Млъзев, взеха участие ръководителите на Районна служба "ПБЗН", РУ на МВР, Районна пътна служба, ВиК „Йовковци” - район Елена, представители на Планинската спасителна служба, Енерго-Про Мрежи АД и „Глобъл – Клинър” ООД, както и общински служители ангажирани с подготовката на общината за работа при усложнена зимна обстановка. 

Със заповеди на кмета на общината са актуализирани състава на Щаба за изпълнение на общинския План за защита при бедствия на територията на община Елена, променен е съставът на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия и е изградена оперативна група към щаба.

Актуализиран е Планът за действие при зимни условия, указващ реда, етапите и последователността на снегопочистване, получаване и предаване на информация, телефони за връзка, наемане на допълнителна високо проходима верижна техника при  влошена зимна обстановка /обилни снеговалежи, обледявания и снегонавявания/.

След провеждане на обществени поръчки, Община Елена сключи договори с изпълнителите по зимното поддържане на общинската пътна мрежа за срок от 2 години, както и за доставка на газьол за промишлени нужди.

Всички учреждения са заредени с необходимите количества нафта, а училища и детски заведения, които се отопляват  на твърдо гориво - с пелети, въглища и дърва за огрев. Изпълнителите по зимното почистване и опесъчаване информираха на срещата, че машините са преминали технически преглед, а в складовете са доставени необходимите  инертни материали (пясък и сол).

На работната среща се обсъдиха редица проблеми от предходни години, като се набелязаха съвместни мерки за преодоляването им и за по-ефективна работа на институциите през този зимен сезон. От страна на  ръководителите на фирми, предприятия, организации, учреждения, кооперации, здравни и просветни заведения, на председателите на домсъвети и гражданите също трябва разбиране и отговорност.

Призивът към тях е добросъвестно да изпълняват задълженията си по Наредбата за опазване на обществения ред в общината. Паркирането по улици и тротоари да става така, че да не затруднява снегопочистващата техника, специализираните автомобили на полиция, пожарна и ВиК, сметосъбирането. Преди падането на снега тротоарите да се освободят от складирани дърва за огрев и строителни материали. Задължение е също почистването на снега по прилежащите към имотите  тротоари, премахването на  ледени висулки и големи снежни блокове от покривите.