Областна комисия подкрепи 10 искания за финансиране на проекти
Областна комисия подкрепи 10 искания за финансиране на проекти / снимка: Пресцентър - Областна администрация

10 искания за финансиране подкрепи Областната комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по целесъобразността на постъпили искания от общини за предоставяне на средства от републиканския бюджет чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Постоянната Областна комисия проведе редовно заседание. Пред областния управител проф. Пенчо Пенчев и заместника му Николай Петров бе представен доклад за внесените в Областна администрация десет докладни записки от кметовете на общините. Всички те бяха одобрени от членовете на комисията.

От Община Лясковец е постъпило искане за повторно разглеждане и даване на второ подкрепително становище за финансиране на неотложни аварийно-възстановителни работи по улица „Мизия”, ул. „Янтра” и ул. „Панайот Хитов” в с. Драгижево на стойност 286 634, 89 лева. В следствие интензивен дъжд от 18 февруари тази година, паднал над село Драгижево, формиралите се потоци повърхностни води са продължили разрушаването на част от пътната настилка. Водите са подкопали и отнесли нови части от асфалтовото покритие. От Община Лясковец е постъпило и искане за повторно разглеждане на искането за ремонтно-възстановителни работи по улиците „Васил Левски” и  „Теменуга” в с. Джулюница на стойност 130 815, 82 лева. 

От Община Сухиндол  е постъпило искане за разглеждане на проект за финансиране на аварийно-възстановителни работи на църквата „Свети Димитър” в с. Бяла река на стойност  114 697,54 лева. Храмът представлява масивна сграда от каменна зидария. Тя не е декларирана, като паметник на културата. В момента храмът е в предаварийно състояние. Сградата няма защитен тротоар, улуци и водосточни тръби за отвеждане на атмосферните води при валежи. Нарушенията се изразяват в увредена покривна конструкция, компрометирана мазилка по тавана, пукнатини по цялата дължина на тавана, стените са с окапала мазилка и частична ерозия на зидарията. Увредена е дограмата по прозорците. Подовата настилка от плочи е деформирана и с улягания. От същата община е постъпило и повторно искане за аварийно ремонтни и възстановителни работи на оградните зидове и отводняване на гробищния парк в Сухиндол.  Необходимата сума възлиза на 159 949,10 лева.

Също от Сухиндол са поискали финансиране на неотложни аварийно-възстановителни работи за читалище „Трезвеност” в гр. Сухиндол на стойност 239 997, 81 лева. Покривната конструкция на сградата на читалището е в пред аварийно състояние вследствие продължително въздействие от неблагоприятни природни явления.

От Община Свищов е постъпило искане за повторно разглеждане и даване на второ подкрепително становище за финансиране на неотложни аварийно възстановителни работи за укрепване на улица „19-та” в с. Царевец на стойност 110 663,90 лева. Вследствие паднали интензивни валежи през декември 2014г. и преовлажняване на скатен терен се свлича част от банкета на улицата. В резултат на това е застрашена от затрупване селскостопанска постройка. Пропадането на ската прекъсва достъпа и транспортната връзка към жилищни и стопански имоти. Свличането на част от улицата е в зоната на съвременно активно свлачище в селото.

Община Свищов е внесла изготвен инвестиционен проект за възстановяване и укрепване на улицата  в авариралия участък. От крайдунавската община има и искане за разглеждане и даване на второ подкрепително становище за финансиране на неотложни аварийно възстановителни работи за укрепване и възстановяване на улица „Рила” в с. Ореш  на стойност 521 892,15 лева.  Също от Свищов е постъпило искане за повторно разглеждане и даване на подкрепително становище за финансиране на неотложни аварийно възстановителни работи на подпорна стена на улица „Екзарх Антим I”на стойност 67 138,02 лв.  Необходимо е изграждане на нова подпорна стена, трайно укрепваща терена и участъка от улицата.

От Община Елена е постъпило повторно искане за авариен ремонт на водосток на ул. "Недешковци" на стойност 45 877.00 лева. От балканската община повторно искат  и 185 390.99 лева за изграждане на водосток на ул. "Казаци".