Нов протест срещу монополите и високите сметки
Нов протест срещу монополите и високите сметки / DarikNews.bg, архив

Протестна акция срещу монополите и завишените сметки за електроенергия и парно организира във Велико Търново Гражданско движение "ДНЕС". Недоволните от фактурите си за ток ще се съберат днес от 12,00 часа пред касите на Енергоснабдяване на ул."Н. Габровски" 4 (до кооперативния пазар). Протестът е под надслов „ДА ги ЗАРЕЖЕМ" и на него ще има ритуал за рязане на високите сметки за ток.

Гражданско движение"ДНЕС" апелира към всички граждани, които не искат повече да търпят своеволията на монополите и липсата на контрол на действията им, да се присъединят към мирния граждански протест. Организаторите настояват потребителите да заплащат реално потребената електрическа и топлоенергия, държавата да осъществи качествен контрол върху дейността на монополистите, да се проверят монополистите и да се наложат санкции при установяване на нарушения от тяхна страна.

От "ДНЕС" искат още промени в законодателството с цел защита на потребителите на монополни услуги  и изпълнение на исканията залегнали в гражданската подписка „Срещу произвола на монополите", подкрепена от 730 000 български граждани.

Великотърновската организация на „Движение България на гражданите" ще подкрепи протеста срещу монополите, организиран от "ДНЕС". От партията на Меглена Кунева алармират, че продължава да липсва ясна методика за определяне на регулираните цени на електроенергията, затова всеки гражданин след като получи сметката си за ток се чувства объркан да си обясни как е формирана крайната цена. Според „Движение България на гражданите" съществуват два подхода за гарантиране правата на потребителите - чрез приемане на нова Наредба за ценообразуването и либерализиране на пазара на електроенергия.

"Протестите на хората показват пълно неодобрение на политиката на управляващите, които не положиха никакви усилия за  контрол на монополите, и сега цената се плаща от всички граждани. Ситуацията с липсата на контрол на механизмите за формиране на цените на електроенергия е показателна за порочната практика с подкрепата на държавния регулатор да се потъпкват правата на потребителите", посочват от "България на гражданите".