Към момента няма опасност от заливане на имоти и жилища
Между 40 и 65 литра на квадратен метър са били валежите във Великотърновско през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория във Велико Търново.



Интензивните валежи са били най-много в района на Килифарево - 65,4 литра на квадратен метър, във Велико Търново стойностите за последните 24 часа са около 40 литра на квадратен метър.

Разпоредиха 24-часово наблюдение на реките Янтра и Белица

"Продължава наблюдението на реките и водоемите", уточни областният управител проф. Георги Гугучков. Вдигнало се е нивото на река Янтра, но то все още е на два метра от максималната точка.

Повишили са се равнищата на язовирите „Йовковци“ и „Александър Стамболийски“, но опасност от преливане няма, каза областният управител. Заради отводняване на пътното платно по пътя Велико Търново - Елена, в района на „Боаза“, движението се извършва в едната лента.

От обилните валежи се е активизирало старо свлачище в свищовското село Ореш и е заляло пътя, няма пострадали хора. За укрепването на свлачището община Свищов е кандидатствала за финансиране към Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, припомни областният управител.

В село Самоводене се наблюдава нивото на водата в дере, което се намира в близост до жилищни сгради. Стойностите на река Янтра и нейните притоци са под постоянно наблюдение, заради очакваните дъждове в следобедните часове на деня.



Кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи, че е започнало леко понижаване на нивото на река Янтра. Към 13:00 часа спадът е с 10 см. - до 5,40м.

В кв. "Асенов", ако се стигне до необходимост, веднага ще бъдат оформени защитни диги. Към момента няма опасност от заливане на имоти и жилища. Речното ниво спада и в района на Габрово, откъдето идва високата вълна.
Марина Петрова, БТА