Николай Андреев за втора поредна година е Железният мъж на НВУ
Николай Андреев за втора поредна година е Железният мъж на НВУ / Дарик нюз

Старши сержант Николай Андреев спечели шестото издание на надпреварата "Железен мъж", организирана от Националния военен университет "В. Левски". Силовият многобой бе част от спортния празник в района на язовир „Беляковец".

Андреев дублира успеха си от миналата година, когато отново бе над всички. „Железен мъж- 2011" е роден в Неделино и е завършил спортното училище в Хасково, където осем години е тренирал свободна борба. Победителят остави след себе си в челната тройка сержант Марио Колчев и кадет Милен Цветков.

Състезанието включваше повдигане на чували с пясък от 50, 60 и 70 кг върху варели с височина 1 метър, бягане с обла греда за време, търкаляне на автомобилна гума за време, бягане с два метални сандъци от по 40 кг за време и теглене на джип с въже. На най-дълго разстояние премести возилото старшина Димитър Присадов.

Отборен победител са курсантите от четвърти курс, следвани от кадетите от Професионалния сержантски колеж и Трета рота.

В програмата на днешния празник бяха включени още състезание по спортен риболов, демонстрации на ръкопашен бой и безпилотни летателни апарати, канадска борба, военно приложни игри, надпревара с лодки и теглене на въже.

Най- добър с въдицата се оказа сержант Иван Марков, който хвана 900 грама риба. Втори е второкурсникът Емануил Манов с 830 грама, трети майор доктор Веселин Петров, началник на Медицинската служба в НВУ.

Представителите на Професионалния сержантски колеж победиха в тегленето на въже. Отборите бяха от по четирима мъже и една дама.

Жена имаше и в тимовете от по трима души, които се включиха в проведената за първи път военно приложна игра. По регламент участниците преминаваха през осем автомобилни гуми и обла греда, носейки метален сандък и хвърляха пластини и гранати в цел. Най- добре подготвена бе тройката на Професионалния сержантски колеж, следвана от тези на Трета курсантска рота и на факултета по Артилерия, ПВО и Комуникационни и информационни системи.

Много емоции на зрителите предложиха схватките на канадска борба, в които се включиха 21 мъже и осем жени. При дамите победителка е първокурсничката Цеца Димитрова. В категория до 75 килограма триумфира също първокурсник Петър Саричев, а при по- тежките кадет Георги Григоров.

Атрактивната надпревара с лодки бе спечелена от летците от факултета в Долна Митрополия, които се показаха и като отлични гребци.

Началникът на Националния военен университет бригаден генерал Цветан Харизанов награди призьорите, за които от Войсковия спортен клуб „Васил Левски" бяха осигурили медали, купи, грамоти, риболовни принадлежности, а за железния мъж - и парична премия.