Нихат Кабил: Политически кьорфишек са твърденията, че Брюксел ще спре агропарите за България
Нихат Кабил: Политически кьорфишек са твърденията, че Брюксел ще спре агропарите за България / netinfo
Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил нарече „политически кьорфишек” тиражираните през седмицата информации за спиране на европейски пари, предвидени за българското земеделие и развитие на селските райони. Той подчерта, че изпратеното от Европейската комисия писмо съдържа само препоръки за оптимизиране на дейността на Разплащателната агенция. Земеделският министър увери, че към днешна дата констатираните пропуски са отстранени.

Нихат Кабил е във Велико Търново за участие в двудневен семинар за директните плащания и Програмата за развитие на селските райони.

З милиарда 341 милиона евро са предвидените за България средства по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Парите ще се отпускат поетапно до 2013 г. От тях 2 милиарда 609 милиона евро са от Европейския съюз, а националното съфинансиране е в размер на 632 милиона евро.

Министър Нихат Кабил съобщи още, че до няколко дни ще стартира една от най-важните мерки по Програмата за развитие на селските райони – „Модернизиране на земеделските стопанства”.

В следващите седем години един земеделски стопанин ще може да кандидатства до пет пъти по мярката. Общата стойност на проектите му не трябва да е повече от 1 милион и 500 хиляди евро. От тях от 50 до 65% ще бъдат получени като безвъзмездно финансиране.

За да има по-голяма усвояемост на преките плащания от Европа трябва да бъдат регулирани поземлените отношения, категоричен е министър Нихат Кабил.