Намалява трудовия травматизъм
Намалява трудовия травматизъм / netinfo
62730 лева глоби е наложила за първото шестмесечие на годината Дирекция “Областна инспекция по труда” Велико Търново. Извършени са 457 проверки за спазване на Кодекса на труда, Закона за здравословни и безопасни условия на труд, Закона за насърчаване на заетостта. Най-много проверки са извършени в сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството, стоителството и шивашките фирми.
Инспекторите са констатирали 961 нарушения на трудовото законодателство. За отстраняването им са наложени 2801 принудутелни административн мерки. Спрени са 47 машини, работни места и обекти, а три неправоспособни лица са отстранени от работа.
При извършените проверки Инспекцията е констатирала, че намалява трудовия травматизъм, независимо от увеличения брой на заетите в производствените дейности лица. В сравнение с шестмесечието на 2006 година броят на злополуките е намалял с 20 случая. Увеличава се броят на предприятията, в които през последните 3-4 години нямат регистрирана нито една трудова злополука.