Най- добрите български състезатели по мотокрос мериха сили в Елена
Най- добрите български състезатели по мотокрос мериха сили в Елена / netinfo



Близо 3000 души от цялата страна наблюдаваха състезанието по мотокрос за купа “Елена”. Стартът на мотополигона край града се проведе за първи път след пауза от 12 години. Възстановяването на трасето струваше на деятелите на атрактивния спорт от града и Общината над 50000 лева.
“Отлична работа на хората от Елена. Мотополигонът вече отговаря на всички условия за провеждане на кръгове от националния шампионат. За домакинство на балканска и Европейска купа, трябва да се направят още някои подобрения в инфраструктурата. Осветление на паркингите, изграждане на санитарни възли и асфалтиране на участъка между шосето и пистата. Впечатлен съм от темповете, с които действат тук и съм сигурен, че за 2009 година всичко това ще е факт и тук тепърва ще има големи състезания”, коментира Георги Пеев. Вицепрезидентът на Федерацията по мотокрос лично ръководи тренировките и надпреварата в събота и неделя.
Вчера по време на официалното откриване на купа “Елена” кмета на Общината Сашо Топалов лично награди за приносът им към спорта Иван Ботушанов, Явор Николов, Матей Славчев, Васил Попов, Борис Иванов, Стоян Велев, Стойко Иванов и Йордан Станев. Положителни вълнения сред зрителите предизвика символичен акт на семейна съпричастност към мотокроса. Стойко Иванов, Стоян Велев и Стефан Йорданов символично предадоха мотори и екипировка на внуците си Стойко, Стоян и Мартин, с пожелание да продължат традицията на мотокроса в Елена. Същият акт направи и Ангел Райков, чиято каска сложи синът му Кристиян. Кметовете на Севлиево, Димитровград и Гурково наблюдаваха надпреварата заедно с градоначалника на Елена Сашо Топалов, който се пошегува, че за празника на града догодина ще организира старт за кметове запалени по мотокроса.
Не навършилият пет години Кристиян Райков и седемгодишните Стойко Иванов и Стоян Велев бяха най- малките мотоциклетисти, които форсираха двигателите по пистата с дължина 1710 метра и литнаха над 14- те скока. Освен с отлична организация домакините се отчетоха и с осем състезатели, от възродения Общински клуб по мотокрос “Елена”.

Трима великотърновци окупираха челната тройка в надпреварата с АТV- та за купа “Елена”. Победител стана Николен Кушев, пред баща си Николай Кушев и Стефан Иванов и тримата от МРК “Боляри”. Девети е представителят на домакините Стоян Стоянов.
При най- малките в клас до 65 куб. сантиметра най- бърз по трасето бе Михаел Иванов от СМК “Троян”, следван от Станимир Илиев “Фаворит” /Габрово/ и Валентин Роглев “Мотошмиц”.
В клас до 85 куб. см. Шевки Шевкиев от “Моторейсинг” спечели надпреварата, пред Георги Гочев СМК “Троян” и Мартин Русанов МСК “Приста”.
При по- мощните матоциклети до 125 куб. см. над всички бе Николай Колев “Девня”, а на почетната стълбичка до него застанаха още Николай Йовчев “Ринг” /Айтос/ и Ивайло Зашев “Rider Team”.
В клас MX- Open B бе най- многолюдно- стартираха 27 мотоциклетисти. Кадир Масар от “Крос клуб Кърджали” се класира на първо място, пред Юлиян Райчев “Rider Team” и Венелин Араванов “Диана Рейсинг”. Даниел Василев и Станимир Христов от Елена завършиха на осма и единайста позиция. Великотърновецът Добрев от “Реммото Рейсинг Тим” падна и не завърши борбата.
Теодор Тотев от “Крепост Хисар” спечели надпреварата при така наречените “професионалисти” в клас MX- Open А, където двигателите са с мощност от 250 до 450 куб. см. Мартин Тодоров СМК “Троян” и Неделчо Пенчев “Литекс Моторспорт” останаха на втора и трета позиция.
86 кросисти участваха в състезанието, кмета на Елена Сашо Топалов и Георги Пеев връчиха купите на призьорите.