Наградиха бивши съдии и служители на Апелативния съд
Наградиха бивши съдии и служители на Апелативния съд / netinfo

Трима пенсионирани съдии от Великотърновския апелативен съд бяха наградени с плакети и грамоти за принос в утвърждаване на доброто име на съда и развитието на съдебната система и правораздаването. Това са Анета Григорова, Иван Русев и Виолета Млеканова, които са били зам.председатели на Апелативния съд.

Отличия от председателя на въззивната инстанция Йорданка Неделчева получиха и трима бивши служители от съдебната администрация – Цветана Маркова, Кръстинка Табакова и Елена Райкова.


Наградите бяха връчени на тържествено събрание в Музей Възраждане и учредително събрание по повод 10-годишнината от възстановяването на Апелативния съд във Велико Търново и 130 години от създаването на въззивната институция.


Гости на събранието бяха конституционните съдии Васил Гоцев, Владислав Славов, Димитър Токушев и Пламен Киров, председателят на Върховен касационен съд проф. Лазар Груев, юридическият съветник на президента Цветан Сивков и членове на Висшия съдебен съвет.


Средно около 1500 дела гледат годишно апелативните съдии във Велико Търново. 88% от делата през 2007 г са приключени в тримесечен срок, съобщи председателят на въззивната инстанция Йорданка Неделчева. Седемнайест магистрати работят в Апелативния съд. Двайсет и четири са служителите в съдебната администрация.