Над 850 000 лв. събра БЧК за пострадалите при наводненията в Бисер
Над 850 000 лв. събра БЧК за пострадалите при наводненията в Бисер / DarikNews.bg, архив

Над 850 000 лв. са събрани до момента от Българския червен кръст за пострадалите при наводненията в село Бисер, съобщи във Велико Търново председателят на БЧК Христо Григоров.

Всеки, който желае да помогне на бедстващите хора, може да изпрати SMS и на номер 1255 за всички мобилни оператори. Парични средства продължават да се набират и по банков път на сметките на Българския червен кръст. Дарение може да се направи и по електронен път на сайта на организацията.

Събраните средства ще бъдат използвани преди всичко за възстановяване на къщите на хората. Програмата ще стартира в началото на следващия месец, като се предвижда да бъдат построени около 40 нови къщи, уточни Григоров. Обществен съвет, в който ще влязат и много журналисти, ще следи за прозрачното изразходване на събраните дарения.

Чуйте Христо Григоров в звуковия файл.

Председателят на БЧК Христо Григоров бе сред гостите на годишното отчетно събрание на Областната организация на БЧК във Велико Търново, което се порведе в голямата зала на Общината. Той съобщи още, че и тази година БЧК ще продължи раздаването на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз.

253 000 българи са получили продукти по тази програма през миналата година, като са били раздадени 12 милиона килограма храни. За реализирането на хуманитерната програма през тази година ЕС е отпуснал 40 млн. лв. Очаква се тя да стартира през лятото с по-голямо ранообразие на хранителните продукти, уточни Григоров.