Над 70 000 посетиха събора на овцевъдите, раздадоха наградите във фолклорния конкурс
Над 70 000 посетиха събора на овцевъдите, раздадоха наградите във фолклорния конкурс / Дарик нюз

Александра Кушева от СОУ "Климент Охридски" в Сухиндол спечели първа награда в раздел „Народно пеене" на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце", който се проведе в рамките на втория събор на овцевъдите край Петропавловския манастир. Втора в конкура за овчарска песен, в който участваха само деца в неравностойно положение, се класира Алис Ахмедова от Котел, а трета стана Стефани Радкова.

Над 80  групови и индивидуални изпълнители се включиха във фолклорния конкурс. В раздел „Хореография" за обичаите свързани с Гергьовден в категория „Сценичен танцов фолклор" журито присъди първа награда на Фолклорно студио „Пълдин" от Пловдив, а отличието за  „Автентичен фолклор" получи групата от село Тополи, община Варна.

В раздел „Народни инструменти", за надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти, в първа възрастова група от 8 до 14 години победител стана малкият кавалджия Радослав Иванов от Варна. Отново кавалджия от морския град - Дамян Йорданов спечели надсвирването във втора възрастова група от 15 до 20 години. Победителите получиха дипломи и парични награди от по 300 лв.

Над 70 000 посетиха събора на овцевъдите, раздадоха наградите във фолклорния конкурс
netinfo

Въпреки променливото време и дъждовете близо 70 000 души посетиха втория Национален събор на овцевъдите от 24 до 26 май. Край Петропавловския манастир имаше състезания по ръчна стрижба и доене на овце, по обезкостявне на агнета, изложби на българско овчарско куче и каракачанско куче, състезания по теглене на товари от най-добрите коне тежковози на България, аукциони на племенни животни, зона със занаяти, мини мандри и др. Истинско шоу спретна Ути Бъчваров, който сготви и раздаде 3 000 порции курбан чорба.

Последният ден на събитието, организирано от  Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна  (НАРСПБМ), завърши с хороводна програма с оркестър „Канарите".