Над 550 етнографски експоната показва най-новият търновски музей Сокай
Над 550 етнографски експоната показва най-новият търновски музей Сокай / netinfo

Пет изложби от четири музея в страната гостуват в най-новия етнографски музей във Велико Търново - „Сокай". Експонатите са обединени в обща изложба, наречена „Нишката", и ще останат подредени в музейните витрини до края на годината.

Регионалният исторически музей във Велико Търново участва с две свои временни експозиции - „Коя е моята дреха" и „Облеченият дом", Историческият музей във Враца - със „Свила свети като слънце", музеят на Хасково показва „Девет товара коприна и още девет везани" и Етъра - „Облеченият двор (мутафчийството - минало с продължение)". Тези музеи, обединени под покрива на „Сокай", на площ около 500 кв. м представят над 550 движими паметници на културата, които датират от ХІХ и началото на ХХ век, много от които се показват за първи път пред публика. 

Изложбата е своеобразно пътешествие в света на българската народна култура, което следва "пътя на нишката" във всичките й варианти - от суровината до крайния продукт, като не пропуска и уредите, с които са работели нашите предци, за да изтъкат, ушият, изплетат и украсят своите уникални изделия.

Музей „Сокай" отвори врати в началото на юли, той е частен и се помещава в къщата на известната търновска фамилия Киселови на ул. „Иван Вазов", близо до главния вход на крепост Царевец. Целта на музея е да показва традициите и обичаите на българите.