Над 5000 нови риби има в язовир Йовковци благодарение на Евгени Стоев и Деян Хаджийски
Над 5000 нови риби има в язовир Йовковци благодарение на Евгени Стоев и Деян Хаджийски / снимка: ГЕРБ

Инициатива  за зарибяване на язовир „Йовковци" край Елена се превърна в истинско парти през почивните дни. Кандидат-депутатите от ГЕРБ пожелаха да дадат своя принос за запазване популацията на рибите във водоема. Еленското село Гърдевци бе сборният пункт, откъдето Евгени Стоев, Деян Хаджийски, Марияна Чалъкова и Станислава Стоянова, заедно със свои съмишленици се отправиха към водите на язовира, за да пуснат на воля над 5000 малки шаранчета.  Специално, за да подкрепи великотърновските кандидати на ГЕРБ в Гърдевци пристигна и един от любмите актьори на България - Георги Мамалев. Пред насъбралите се на мегдана хора той заяви, че не вижда друг път пред България, освен управление на ГЕРБ и онагледи с анекдот предстоящото пропадане, ако това не се случи. „Плаша се от тенденцията с лека ръка да загърбваме хората, които са направили толкова много за страната", коментира Мамалев клеветите, които изсипват през тази кампания опонентите на ГЕРБ.

„Благодаря на ГЕРБ, че ни взеха насериозно. Признателни сме на всички за съдействието, заради което не се допусна забраната на спортния риболов в района ", каза Стоян Христов, представител на любителите риболовци. Подготвяна преди време забрана за риболов застрашаваше не само хобито на въдичарите, но и хотелиерския бранш в района, тъй като това е една от атракциите в еленския балкан, споделиха собственици на туристически обекти. Събраната тогава протестна подписка бе предоставена на ръководството на ГЕРБ, а също и на Общинския съвет в Елена. Местния парламент прие декларация, разпратена по-късно до всички компетентни институции. Благодарение на това забранителната наредба бе отменена. „И занапред ще бъдем загрижени за нашия край. Да покажем това и на 12 май", призова кметът на Елена инж. Дилян Млъзев, който също бе в Гърдевци, заедно с председателя на Общинския съвет и общински лидер на ГЕРБ Валентин Гуцов. Вместо забрани, в района е нужен по-засилен контрол и охрана, категорични са местните хора. Десетина доброволци вече са одобрени от ИАРА. Преди в „Йовковци" да бъдат пуснати петте хиляди малки рибки, Валентин Гуцов тържествено връчи картите на доброволните сътрудници на агенцията.

„Преди избори и след риболов обикновено най-много се лъже, но ние сме показали, че сме отговорна партия и милеем за държавата. Ние обещаваме само реални неща, предвидили сме реални стъпки за подкрепа на бизнеса, за да може той да отваря работни места. Предвидени са мерки и за развитие на изостаналите райони, за по-добро здравеопазване, за образованието и реализацията на младите хора. Тези, които наддават кой повече ще обещае, откровено лъжат и след една година няма да могат отново да се изправятпред вас", каза Евгени Стоев, който заедно с Деян Хаджийски бе инициатор на акцията по зарибяване. Петият в листата Хаджийски, който е и запален риболовец, се ангажира ГЕРБ и в бъдеще да полага  грижи за чистотата на водоемите и популацията на риба в тях. Че това не е само мъжка работа показаха с присъствието си и дамите от листата на ГЕРБ Марияна Чалъкова и Станислава Стоянова.

Зарибителният материал бе превозван в специален автомобил. Пред погледите на десетки приятели и симпатизанти Стоев и Хаджийски пуснаха рибките във водите. Освен край Гърдевци язовирът бе зарибен още в района на селата Донковци, Шилковци и Средни колиби. Това че риболовът в момента е забранен ще позволи на шаранчетата да пораснат и да се разселят в язовира, обясниха въдичари.

По-късно четиримата кандидати за депутати Евгени Стоев, Деян Хаджийски, Марияна Чалъкова и Станислава Стоянова присъстваха на традиционните борби, които се организират в еленското село Майско. ГЕРБ подкрепи турнира като осигури голямата награда, а кандидатите изгледаха двубоите и лично поздравиха първенците.