Над 30 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите само през първия му ден
Над 30 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите само през първия му ден / Дарик нюз

Над 30 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите през първия му ден, информират организаторите. Събитието се провежда от вчера до 6 май край Петропавловския манастир, над Лясковец. Днес съборът продължава с изпълненията в Националния фолклорен конкурс ''Заблело ми агънце'', който се провежда на две сцени, кулинарно шоу на шеф Петров, състезания по доене на овце и кози (15,30 ч.), по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България (14,00 ч.), демонстрация на производство на сирене в мини мандра (16,00 ч.). Вечерта ще приключи с нестинари и народни веселби с оркестър „Плам” и специалните гости Румяна Попова, Николай Урумов и Пепи Христозова от 19,00 ч.

Вчера се проведе атрактивно състезание по ръчна стрижба, което беше спечелено от Георги Кръстев от Нова Загора. С овчарска ножица Кръстев острига мериносова овца за 20 минути. В състезанието, наблюдавано от над хиляда зрители, се включиха 8 участници. В оспорваната надпревара втори, за 22 минути, със задачата се справи Дахил Пашалов, а трети се класира Бойчо Бойчев, който майсторски свали руното на овцата за 24 минути.

На 5 май от 11,00 ч. започват народните борби, в които ще мерят сили над 200 души, а наградата за победителя ще е живо агне. По обяд край Петропавловския манастир Ути Бъчваров ще меси публично гергьовски хляб. Ще бъдат представяни и каракачански кучета от различни региони на страната.

В последния ден на събора 6 май от 10,30 ч. Ути ще сготви най голямата курбан чорба и най-големия агнешки кебап. Финалът на събитието ще е награждаването на лауреатите от Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце” и хороводната програма с оркестър „Орфей, които ще продължат от 12,30 до 18,30 ч. Националният събор на овцевъдите в България се организира за трета поредна година от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България.