Над 160 кучета и котки са кастрирани в мобилната лаборатория на Четири лапи
Над 160 кучета и котки са кастрирани в мобилната лаборатория на Четири лапи / netinfo

Над 160 кучета и котки са кастрирани и обезпаразитени в мобилната клиника на международната организация „Четири лапи”, която от две седмици работи във Велико Търново и региона.

Всичко се случва в единствената засега в България мобилна ветеринарна лаборатория за операции и манипулации. Тя е оборудвана с швейцарска техника и в нея работи екип от осем души – сред тях и румънски ветеринари.

До приключването на проекта на 13 април се очаква да бъдат обработени около 350 животни, съобщи Явор Гечев от „Четири лапи”. Около 40 процента от заловените кучета имат стопани, но собствениците им не желаят животните да бъдат кастрирани, което затруднява нашата работа, коментира Явор Гечев. Екипът залавя, кастрира, обезпаразитява и маркира четириногите, след което те се връщат на мястото, откъдето са прибрани. Още за съвместния проект на Общината и “Четири лапи” чуйте от Явор Гечев в първия прикачения файл:

След приключване на проекта във Велико Търново експерти от международната организация ще консултират общината при разработването на дългосрочна програма за ограничаване на популацията на бездомните кучета.
„Четири лапи” води преговори със столична община за стартиране на мащабен проект за кастрация на бездомните кучета в София.

Обработването на едно животно струва по-малко от 10 евро, като разходите изцяло се поемат от “Четири лапи”, съобщи ръководителя на екипа д-р Марина Иванова. Около 100 хиляди евро струва цялото оборудване в мобилната лаборатория, където се извършват манипулациите. Подробности за работата на лабораторията чуйте във втория прикачен файл.