Над 1 млн. лева е привлякло сдружение Св. Иван Рилски за 15 години
Над 1 млн. лева е привлякло сдружение Св. Иван Рилски за 15 години / Дарик, нюз

Над 1 млн. лева е привлякло под формата на поекти и благотворителни акции Дарителското сдружение „Св. Иван Рилски" от създаването си до сега. Вчера в Балван честваха 15 години от учредяването на организацията и пет години от откриването на Дома за стари хора в селото. Сдружението е създадено от 55 души, чиято основна цел е чрез дарение да се извършва благотворителност, социални услуги в помощ на деца и възрастни, провеждането на  политика за запазване и обогатяване на културно-историческото наследство.

Реализираните досега проекти на сдружението са за над 700 000 лв., като поне още 300 000 лв. са получени като дарения под формата на медикаменти, оборудване, консумативи, обясни Благовеста Факирова, председател на дарителската организация.

С първия проект е ремонтиран и реставриран местният храм, който е бил затворен повече от 40 години. Сред настоящите приоритети на „Св. Иван Рилски" е ремонта и обновяване на олтара в храма по проект на стойност 1500 лв., осигурени от Дирекцията по вероизповедания. Благодарение на сдружението е изграден и първият кризисен център в страната за деца, жертви на трафик и насилие, а също така полицейски участък, кухня и социален патронаж, както и информационен център. Дейността му вече извън рамките на Балван и обхваща и други населени места, похвалиха се членовете на сдружението.

„До края на годината сдружението ще има ново ръководство и негов председател ще бъде Веселка Иванова, която в момента е член на Управителния съвет, а моята внучка Благовеста Факирова-младша ще помага като негов секретар", допълни създателката на неправителствената организация.

По повод рождения ден на входа на дома бе открита мраморна плоча от Благовеста Факирова, Веселка Иванова - директор на дома и Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване" в община Велико Търново. Плочата е дарена от Румен Иванов, който подпомага дейността на сдружението.

Мотото на празника в Балван бе „Дарете, за да ви бъде въздадено" и специално за него в селото пристигнаха представители на община Велико Търново, социално подпомагане, кметове на няколко населени места, основатели, активисти и дарители на Сдружение „Св. Иван Рилски". Специалният подарък за домуващите бе икона на Света Богородица с младенеца от един от големите спонсори на дома Елена Кръстева, както и шевна машина. За празника поздравителен адрес изпрати бизнесменът Петър Христов, който също е сред големите дарители на дома и сдружението.

В момента в дома за стари хора в Балван живеят 20 души, най-възрастният от които е 92-годишната Евгения Алтънова. За тях се грижат десет души, лекар и стоматолог. Освен дневните занимания възрастните хора се грижат и за малката си зеленчукова и овощна градинка в двора на дома.

235 000 лв. са вложените досега средства за превръщането на селската здравна служба в Балван в един от най-добре уредените домове в страната. „Наскоро с 10 000 лв., осигурени от  община Велико Търново приключихме ремонта на покрива, отстранихме корозията от стените и изградихме дренажна система. Бяха ремонтирани също три помещения - арт ателието, пералното помещение и стаята на персонала, които се намират в приземния етаж на дома", обясни Веселка Иванова, директор на дома. Тя допълни, че в момента се проучват възможностите отоплението да премине от нафта на пелети, което ще е по-евтино и ще намали разходите в студените месеци.

Освен сдружението и дома, вчера празнуваше и Първият център за работа с деца и младежи, открит на територията на Община Велико Търново, в който през 2008 г. е обособено защитено жилище за девойки, които напускат Кризисния център. Чрез дарения сдружението подпомага центъра с дрехи, храна и лекарства. В него е обособена също зала с фитнес уреди и вана с тангентор, които два пъти в седмицата се ползват и от потребителите на дома за възрастни. По повод тройния празник в селото децата от центъра поздравиха гостите с кратка артистична програма.