На Атанасовден зимата си съблича кожуха
На Атанасовден зимата си съблича кожуха / DarikNews.bg

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики. Християнският празник е наричан от народа Атанасовден.

Атанасий е роден през 295 г. в столицата на Египет Александрия. На 23 години той участва във Вселенския събор в Никея, а по-късно става Александрийски архиепископ. Прозвището Велик Атанасий получава заради борбата си срещу учението на свещеника Арий, отричащ същността на Бог-Отец и Бог-Син. Затова Александрийският епископ е наречен баща на православието.

Свети Атанасий, според народните поверия, е покровител на зимата, снега и студа. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Затова и празникът е известен и като Среди зима. Вярва се също, че зимният Св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният Св. Атанас го облича, за да дойде зимата.

Атанасовден се почита, както и Антоновден, като празник на ковачите, железарите, ножарите и налбантите, а заедно с това и като празник за омилостивяване на чумата и шарката. За тази цел се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка.

Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден - не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и синята пъпка.

На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвят с ориз, и се раздават на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят и играят хора.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско.