Може да сменим джипито си
Може да сменим джипито си / netinfo

От днес до края на месеца можем да сменим личния си ле­к­ар, ако не сме доволни от неговата работа до сега.

При предшната възможност за смяна - през месец юни, 5 331 пациенти избраха нов личен лекар.

Процедурата за смяна на семейния лекар се извършва с ре­­­ги­стра­ци­он­на бланка, която може да се купи за 0.10 лв. от специализираната книжарница за медицински до­ку­мен­ти на ул. “Марно поле” № 21.

При приемане на форму­ля­ра новият лекар вписва в здравноосигурителната книжка на пацие­н­та своите данни.

За новия избор не е необходимо да се контактува с предишния личен ле­кар. Данните за него мо­­г­ат да бъдат преписани от здрав­но­оси­­гу­ри­тел­на­та книжка. Новои­збра­ни­­ят се­ме­ен лекар е задължен да изиска извлечение от здравното досие на все­ки па­ци­ент от предишния общопрактикуващ лекар, а той има за­дъ­­лжението в едномесечен срок да предостави исканата инфо­рма­ция.

Изборът е валиден от момента на подаване на новия формуляр на предпочитания лекар.

Информация за имената и адресите на общопрактикуващите лекари, ра­бо­тещи по договор с Районната каса във В.Търново, осигурените лица могат да на­ме­рят в РЗОК във В.Търново на списък пред отдел “Деловодство”, както и в интернет на адрес veliko-turnovo@nhif.bg.

На заседание по преговорите за Националния рамков договор Управителният съвет на НЗОК предложи повишаване на сумите, които се заплащат на общопрактикуващите лекари за един пациент.

В момента за деца до 18 години, записани в пациентската листа, лекарят получава 1 лев на месец, за пациенти от 18 до 65 години – 0,72 лв, а за лица над 65 години – 1,09 лв.

Предстои дискусията по въпроса дали цените да бъдат променени.