/ iStock/Getty Images
Модулна група от Националния военен университет "Васил Левски" е унищожила 10 ръчни гранати тип бухалка. Боеприпасите са намерени в сандък, в таванско помещение на къща във великотърновското село Леденик, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

В понеделник 86-годишна жена от селото е подала сигнала към Полицейското управление във Велико Търново, като обяснила, че при почистване на таванско помещение на жилището е открила сандък с боеприпаси и десет гранати. Районът около жилището е бил отцепен.

Боеприпасите са предоставени за съхранение в служба "Контрол на общоопасните средства" при РУ - Велико Търново, а гранатите са иззети от формированието за обезвреждане и транспортиране на боеприпаси при НВУ "В. Левски".

Гранатите са били без отличителни белези и са били обезвредени на полигона на Военния университет.

Според капитан Диян Топалов, зам.-командир на курсантската рота, тези боеприпаси са много стари и силно корозирали, но продължават да са опасни, затова най-адекватната реакция е гражданите веднага да сигнализират, ако попаднат на такива находки. Преди 8 години гранати от този тип са били открити в Севлиево и също са били обезвредени от специалистите на НВУ "Васил Левски".
БТА