Модерен транспортьор ще помага на деца с увреждания в ПМГ
Модерен транспортьор ще помага на деца с увреждания в ПМГ / Sofia Photo Agency

Верижен транспортьор за близо 7000 лв. получи като дарение Природо-математическата гимназия "В. Друмев" във Велико Търново.

Роботът ще качва по стълбите инвалидни колички и така ще направи придвижването на деца в неравностойно положение по-лесно. Транспортьорът е закупен с дарителски средства, събрани в кампания по инициатива на местната структура на граждански съюз „Сила".

Десетокласникът Драгомир Чалъков е първото дете, на което роботът ще помага. Драго пострада на 13 юни в село Правда, след като се качил на дърво, за да свали футболна топка, но паднал от 5-метрова височина. Вследствие на инцидента момчето е с тежка травма на гръбначния стълб. Сега той ходи на рехабилитация и ще тръгне на училище следващата седмица. Драго е ученик в паралелката по математика и информатика. Преди няколко месеца неговите съученици започнаха акция за набиране на средства, за да му помогнат в лечението. След всички благотворителни инциативи и благодарение на щедростта на учениците и учителите в гимназията, на търновци, бизнесмени, политици и общественици, в дарителската сметка на семейството вече са приведени около 30 000 лв. С 10 000 от тях са направени две стабилизиращи операции на момчето.

Елитната търновска гимназия започна новата учебна година и с две рампи за придвижване на хора с увреждания. Едната е на главния вход, а другата е монтирана на входа във вътрешния двор на училището. Рампите струват 5000 лв. и са изградени със средства от община Велико Търново.