Много внимавайте при шофиране в Словения
Много внимавайте при шофиране в Словения / netinfo

Великотърновската полиция предупреждава, че в Словения е приет нов Закон за пътищата, който влиза в сила от 1 юни. С него се въвежда винетна система за движение по автомагистралите и първокласните пътища на леки, товарни автомобили до 3,5 тона и мотоциклети.

Товарните автомобили и автобусите с тегло над 3,5 тона ще заплащат такси по досега съществуващия начин – на кабините за заплащане на магистрална такса, до въвеждане на електронен контрол на автомагистралите.

Годишната винетка за МПС до 3,5 тона ще струва около 55 евро и ще бъде валидна от 1 декември предходната година до 31 януари на следващата. Шестмесечната винетка ще струва 35 евро, с валидност 6 месеца от датата на издаването.

За 2008 година ще бъдат валидни само шестмесечните винетки. Предвиждат се и винетки за еднократно (транзитно) преминаване, които са едногодишни – 27,50 евро.

Очаква се винетките да бъдат продавани на всички гранични пунктове на Словения със съседните страни, в пощенските станции, летища, автогари, железопътни гари и на други места.
Контролът по спазване на новия закон ще бъде засилен, глобите за нарушения ще варират между 300 и 800 евро.