Мексиканците станаха любимци на публиката на фолклорния фестивал
Мексиканците станаха любимци на публиката на фолклорния фестивал / dariknews.bg

Мексиканският фолклорен състав „Естампас де Мехико" бе избран за група на публиката в 13-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Той бе официално закрит снощи с дефиле на участниците, гала-концерт и заря в парк "Марно поле".

Заради орязания си бюджет тази година фестивалът продължи само една седмица, но за догодина организаторите обещаха да върнат досегашния формат от две седмици.

В седемте фестивални вечери се представиха осем български групи и шест чуждестранни състава от Испания, Португалия, Мексико, Грузия, Македония и Румъния.

В рамките на феста се проведоха конкурсите Мис и Мистър Фестивал. Състоя се и традиционният пленера по живопис, който се организира съвместно с ВТУ. Първата награда спечели картина на Анелия Мартинчева. Студентката бе наградена със 150 лева.

Второто място е за Ива-Симона Ангелова, нейна картина спечели и трета награда, заедно с картина на Симона Русчева. В пленера участваха осем студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. За катина на публиката бе определана "Танц и половина" на Николай Николов, която бе подарена за спомен на мексиканската група.