Лошото състояние на третокласните пътища и безработицата основни проблеми в общините, според актива на БСП
Лошото състояние на третокласните пътища и безработицата основни проблеми в общините, според актива на БСП / Дарик нюз, архив

Продължават срещите с партийния актив, които новият председател на Областния съвет на БСП Валентин Ламбев провежда в общинските организации. Разговори са проведени със съветите в Стражица, Свищов и Сухиндол, предстоят такива срещи и в общините Горна Оряховица и Павликени.
Посещенията имат за цел запознаване с партийното ръководство по места и дискусия по актуалните политически въпроси, задачи пред партията и питания от местен характер. Ангажимент да посети на място и да разговаря с ръководството на всеки от общинските съвети на БСП, Ламбев пое при номинирането си за областен председател.
Необходимостта местните звена на държавните институции на общинско ниво да взаимодействат по-тясно с кметовете, беше подчертавана по време на няколко от срещите. Лошото състояние на третокласните пътища е другата тема, по която местния актив иска да се намери бързо решение, тъй като е пречка на развитието и на привличането на инвестиции в тези населени места.
От следващата година ще има специален финансов фонд и държавна политика към регионите, отговори на питанията Валентин Ламбев. Той припомни обсъжданата в момента идея да се създаде фонд за инвестиционна програма за икономическо развитие на регионите с бюджет от 500 милиона лева за капиталови разходи. Вече са събрани предложенията по области за най-належащата за ремонтиране или изграждане инфраструктура. За Великотърновска област губернаторът инж.Георги Рачев е посочил като обект състоянието на около 10 отсечки във всички общини, които най-спешно се нуждаят от цялостен ремонт. Общата стойност ще излезе около 60 млн.лв., каза на питащите партийният председател. Това са жизненоважни третокласни пътища, които най-често свързват общините и са стратегически заради натоварения трафик.
Безработицата е другият голям проблем, който присъстващите на срещите поставяха. За да се ограничи нарастването й, вече са предприети конкретни мерки за намаляване на административната тежест върху бизнеса, посочи Валентин Ламбев.
Всички питания и проблеми, споделени по време на срещите, ще бъдат представени и на народните представители от „Коалиция за България” .