Лишиха социално слаби от Горна Оряховица от помощи за отопление
Лишиха социално слаби от Горна Оряховица от помощи за отопление / DarikNews.bg, архив

7 547 заповеди за подпомагане на социално слаби със средства за снабдяване с гориво са издадени за отоплителен сезон 2011/2012 г., съобщи директорът на Регионалната социална служба Мария Стоянчева. 5 355 от тях са за отопление с твърдо гориво. Социалните служби плащат за дърва, въглища, ток и газ. Най-много средства са изплатени в Стражица, пред Свищов и Горна Оряховица.

843 души, получили помощи за отопление, са проверени от социалните дирекции в областта.

Двама души от Горна Оряховица са лишени от помощи за отопление през следващия зимен сезон. Миналата есен те са получили по 289,60 лв., за да си купят дърва и въглища. Проверка обаче е установила, че не са го направили.

230 посещения в домове на инвалиди, които са закупили медицински изделия и помощни средства с помощи от социалното министерство, са извършили служители на дирекцията. Открити са девет нарушения, като 6 от тях са в Павликени. Пациентите забравили да върнат пособията, когато вече не  са им били необходими, други пък изобщо не са ги използвали.

От миналата година има нов начин за снабдяване с медицински изделия и помощни средства, обясни Мария Стоянчева. Болните сами купуват необходимите съоръжения от специализираните фирми. Те получават средствата от общинските служби за социално подпомагане, след като представят медицински протоколи от съответните лекарски комисии. Преди това социалните служби плащаха директно на фирмите.